Thursday, July 29, 2010

A LESSON IN ENGINEERING DESIGN.

Salam kepada semua pelajar2 JAD,

Saya ingin berkongsi maklumat tentang satu proses engineering design yang menarik, iaitu, design and manufacturing of Jabulani Adidas soccer ball. Bila tengok bola Jabulani ni macam senang sahaje untuk design dan produce. Tapi seperti apa-apa engineering design yang lain, ianya mesti melalui beberapa proses yang wajib:

1. Conceptual design (ideas generation)
2. Detailed design (engineering analysis, stress-strain analysis, mode of failures, 3-d modelling)
3. Pilot test
4. Tools and production jigs set-up
5. Actual production
6. Quality inspection and assurance
7. Packaging, promotion and marketing
8. Sell

Enjoy these videos and please learn somethings....Video di bawah ini menceritakan beberapa ujian (tests) yang perlu dilakukan kepada Bola Jabulani untuk memastikan design tersebut menepati spesifikasi yang telah ditetapkan oleh FIFA.


Saya sendiri akan melakukan proses yang sama apabila menjalankan kerja-kerja perundingan dan penyiasatan dalam bidang kepakaran saya iaitu Occupational Safety and Health.

Selamat Berjaya!

Salam

Prof. Abdul Shukor
Kota Kemuning

1 comment:

 1. Salah satu teknologi yg masih belum diguna pakai dlm bola sepak ialah aplikasi sensor dalam penentuan gol,offside dll..dikatakan jika diguna maka hilanglah seri dan 'drama' dalam bola sepak..setinggi mana teknologi,sy merasakan teknologi yg dekat dihati manusia lebih mencuri tumpuan..sebab itu kita sudah beralih dari era 'Systemize Human' kepada 'Humanize the System'...
  teknologi menghampiri kesempurnaan kejadian manusia,
  bila semakin dalam diteroka,
  maka bertambah iman pada sang pencipta.

  p/s=klo bola ade sensor x bole cari makan la pengadil :p

  vegetable_kamo

  ReplyDelete